På sajten Talangbanken skriver jag om fem vägar till mer mod. De fem stegen är:
1. Känn dig själv!
Det första steget för att bli mer modig är att bli mer medveten om vad du egentligen skulle vilja göra och vem du vill vara. Har du anpassat dig för att bli omtyckt och passa in, är det nämligen svårt att veta vad du skulle göra om du vore mer modig. Då behöver du likt en detektiv undersöka vad du egentligen tycker, vill och behöver

2. Tankar som stöttar
Ett andra steg är träna dig på att tänka modiga tankar. Många av oss har en inre kritiker som kommenterar och dömer det vi gör. Bli vän med den. Vad är det för typ och vad säger den? Detta är ett sätt att avidentifiera dig från din inre kritiker. Han eller hon är inte du, du är inte det kritikern säger att du är, det är bara tankar. Du kan tänka att du är rädd och göra det du är rädd för, på en gång! När du får tankar som kritiserar eller stressar dig: Tänk: ”jag har en tanke om….” t ex att jag är fel, inte klarar detta etc.

3. Prata modigt
Att vara modig är inte att skrika och bråka för att hävda sin rätt. Träna dig på att vara tydlig och rak och prata så att du blir förstådd och hörd. Säg rakt och vänligt vad du behöver, vill och tänker utan att krångla till det eller be om ursäkt för dig själv. Sluta använda ord som kanske, lite eller nog, om de inte verkligen behövs. Och prova att inte skratta ursäktande eller lägga huvudet på sned när du uttryck din åsikt. Allt vi gör för att förminska det vi säger, gör oss mindre tydliga och svårare att förstå. Använd kroppen för att känna dig starkare: sträck på ryggen, stå stadigt, visa bröstkorgen och håll huvudet högt.

4. Smarta strategier
Det finns många sätt att vara modig än dem man först tänker på. Det kan vara att samtala, avvakta eller söka stöd hos andra för att driva fram en fråga. Ibland kan det vara att helt avstå från en konfrontation. Vilken strategi man väljer beror på vad som passar i situationen och vad man vill uppnå just då och på sikt. Fråga dig själv: Vad vill jag i denna situation – vad har jag för mål och behov? På vilket sätt når jag smartast det jag vill uppnå? Hur kan jag stå upp för mig själv nu på ett sätt som gör att andra lyssnar och respekterar det jag säger?

5. Agera
Mod är handling. Så börja agera på ett modigt sätt direkt. Välj en sak du vill göra eller säga som du tycker är modigt. Gör det! Var snäll mot dig själv, ge inte upp utan fortsätta leva ett modigt liv! Börja med något som inte känns så farligt. Är du rädd för att gå din egen väg, börja med ett litet steg som för dig i rätt riktning. Är du rädd för höga berg, börja med en kulle. För varje litet steg du tar kommer du närmare ett modigare liv. – Välj något du verkligen brinner för och tycker känns kul. Och framför allt något du valt själv.

Lycka till!