Det är sällan stressen som är farlig, utan bristen på återhämtning. Att stressa på hela tiden och aldrig vila, är som att köra en bil i 100 km i timmen på tvåans växel. Energin räcker inte till och till slut blir motorn överhettad! När vi är stressade fungerar inte hjärnan optimalt, vi ser inte vad vi behöver göra utan försöker snarare göra ännu mer för att vi ska lyckas få undan det som stressar oss. Det bästa i de lägena är i stället att göra något helt annat, något som ger vila, återhämtning och ny energi.

För att mitt i stressen kunna veta vad du ska göra för att få återhämtning, kan det vara smart att ha en lista på saker du vet ger dig vila, energi och ny kraft. Den kan du ta fram när du behöver den och göra något som står på listan.

På  min lista står det bland annat att promenera utefter Årsta Strand, vid Tantobadet, på morgonen, spela glad musik och dansa till den, spela vilsam musik och meditera till den, träffa vänner, åka till landet och att resa mig upp mitt i ett arbetspass vid datorn, sträcka på mig och ta en kopp te.

Vad skulle det stå på din lista om du hade en?