Tyvärr ökar stressen och ohälsan som beror på jobbet igen. Allt fler mår dåligt på jobbet och kvinnor drabbas värst, enligt nya siffror från arbetsmiljöverket som DN skriver om i veckan. Det är verkligen en tråkig utveckling! Samtidigt känns det ju ännu mer tillfredsställande att jobba med en metod som bevisligen minskar stress och psykisk ohälsa, som ACT.

Enkelt knep

I går höll jag en kurs i ACT-stresshantering på en organisation i Stockholm. Det är häftigt att se någon inse att anledningen till att de glömmer saker är att de aldrig är fokuserade, hjärnan är ständigt igång med att planera nästa steg. Bara den medvetenheten leder till en första förändring. Vi pratade också om det lilla knepet att tänka: Jag har en tanke om… innan din stressande eller dömande tanke. Knepet som gör att du inte uppslukas så av dina tankar. Som ”Jag har en tanke om att jag är stressad”, ”Jag har en tanke om att denna uppgift är jobbig” etc. Det knepet gör att hjärnan förstår att det inte är riktigt sant, utan en tanke du har, vilket i sin tur får följen att kroppens stressreaktioner inte blir lika starka.
Nu hoppas jag att allt fler arbetsgivare ser vikten av att förebygga stress! De anställdas hälsa på jobbet är ju en förutsättning för att verksamheten ska kunna fungera, både på kort och lång sikt!